30 juni, 2021

Naar blog
Observaties Proza & woordkunst Serieuze stukken

Het leven is niet niks

Wat het leven is.

Als je iedereen moet geloven die er verstand van heeft, dan is het niet niks.

Het is bijvoorbeeld veel bewegen. Blijven bewegen. Maar het is ook stil kunnen staan. Het is gezond eten, maar ook kunnen genieten van vette hap. Het is plezier kunnen maken, niks serieus nemen en op tijd serieus kunnen zijn. Het is goed kunnen lachen, maar vooral ook lekker kunnen janken. Het is de zoektocht naar betekenis en tegelijkertijd de waarde zien in dat wat niet onmiddellijk betekenis biedt.

Het is kunnen dansen in de regen en zonnestralen kunnen koesteren. Het is koffie soms en vaker water. Het is op reis gaan om nieuwe culturen te ontdekken. Het is de schoonheid van thuis door nieuwe ogen kunnen zien. Het is het kunnen wisselen van perspectief, zodat de wereld haar kleur behoudt. Het is een mening hebben en die mening kunnen delen en die mening kunnen bijstellen.

Het is kommer en kwel en pijn en angst.

Het is kanker, zelfmoord, kindersterfte, armoede en oneerlijk.

Het is doen, laten en laten doen. Het is janken. Het is pijpenstelen van tranen door bergen van verdriet zien stromen, die ontspringen in een rivier vol nieuwe levenslust. Het is het diepste dal en hoe je daaruit klimt. Het is de hoogste top en hoe je geniet van het uitzicht. Het is jezelf met een rotvaart de diepte instorten en bang en opgewonden zijn tegelijkertijd.

Het is lust, verliefdheid en houden van. Het is de fysieke pijn in je borst door een gebroken hart. Het is dingen los van elkaar kunnen zien en verbanden kunnen leggen. Het is alleen kunnen zijn zonder je eenzaam te voelen en het is in een groep kunnen fungeren zonder jezelf te verliezen.

Het is ook janken van het lachen. Het is schaterlachen met vrienden om goede grappen. Het is buikpijn van het schaterlachen doordat een vriend of vriendin tijdens het schaterlachen een ongecontroleerde scheet laat. Het is lachen om niks, janken om alles, glimlachen om het kleine, tranen wegpinken om het grote. Het is de voldoening van een goede daad. De wroeging om een slechte.

Het is de glimlach van een volwassene met de onschuld van een kind. Het is de glimlach van een bejaarde met de voldoening van een kind. Het is de glimlach van een kind. Het is iedere keer een nieuwe levensfase en er in iedere nieuwe levensfase weer achter komen hoe weinig je in de vorige levensfase van het leven afwist.

Het is de wetenschap dat we niks weten.

Het is de stille connectie met een vreemde. Het is vrienden. Het is familie. Het is liefde. Het is neuken terwijl je de zon op ziet komen. Het is een wijntje dat ontzettend goed bij pasta past. Het is een speciaalbiertje en een voetbalwedstrijd. Het is een onbewoond eiland en het gevoel van ultieme vrijheid. Het is een snelle auto. Het is geduld voor een trage oversteker. Het is een goede film. Het is verrast worden door de lach van een bekend gezicht om de hoek.

Het leven. Het is niet niks. Het is soms te veel, het lijkt soms te weinig, maar eigenlijk is het altijd van alles wel een beetje.

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.

Diny

Zo is het leven. Mooi geschreven👍

Marjo

Wauw joep te lang voor een tegeltje. Maar prachtig!

Henny

Goed verhaal Joep, hey Marjo pak je toch een plavuis van 60x 60 😉