23 maart, 2021

Naar blog
Grappige stukken Observaties

Gezelligheid behoeft geen ruimte

Het was op een doordeweekse regenachtige dag in 2007 dat ik bij mijn ouders op de bank keek naar een programma op Nederland 1, 2 of 3 over de woonsituatie van een willekeurige Japanner in Tokio. Kenji was gekozen uit de duizenden Japanners die met een goedbetaalde baan heel hun hebben en houden in een woonoppervlak van minder dan 20 vierkante meter wisten te proppen. Minder is meer. Maar voor minder betaal je dan wel steeds meer. Kenji’s appartementje, met uitklaptafel en opklapbed, uitschuifkast en nog meer fucking functionele fratsen, was namelijk niet goedkoop. Al kijkend naar de beelden voelde ik een plaatsvervangende claustrofobische rilling over mijn rug lopen.

 

Nu zit ik op een doordeweekse regenachtige dag in 2021 bij mijn ouders achter mijn laptop te kijken naar huur- en koopwoningen in plekken als Den Bosch, Tilburg en – eigenlijk vooral voor de lol – in Amsterdam. En wat schetst mijn verbazing. Kenji is naar Amsterdam verhuisd. Of ja, Kenji niet, alleen zijn woning wel. Met zijn minikeuken, uitklaptafel, een bed als slaapkamer, uitschuifkast en meer funcking functionele fratsen en vier vierkante meter meer dan de veredelde kledingkast in Tokio.

Amsterdam is de stad waar je waarschijnlijk flink over €165.000 heen moet bieden voor de 24 vierkante meter woonruimte en de makelaar je waarschijnlijk nog steeds recht in je ogen aan durft te kijken, terwijl hij meldt dat je naast je berekende vaste lasten ook nog een bijdrage aan de VvE van €185 per maand moet betalen. Dat is dan wel inclusief stookkosten. Jouw vraag of je lichaamswarmte in zo’n kleine ruimte niet moet volstaan weet hij waarschijnlijk niet te beantwoorden, omdat zijn hart van ijs is en z’n adem ook in de zomer rookwolkjes achterlaat.

Uit sympathie voor de makelaar herschreef ik de introductie voor op Funda:

“De familie van de laatste bewoner heeft de woning heel netjes achtergelaten nadat de man na drie maanden lockdown, vanwege gebrek aan ruimte in zijn hoofd zijn hersenen over de opklapstrijkplank had uitgestreken. We zijn op zoek naar een goedbedeelde en welbespraakte gezelschapshater die ten overstaande van zijn beter betaalde collega’s uit weet te leggen dat het aantal L’s van Locatie, Locatie en Locatie véél belangrijker is dan het aantal meters woonoppervlak en dat het binnen zijn supersuccesvolle vrijgezellenbestaan onder het mom van multitasking eigenlijk best handig is dat het toilet direct naast het gasfornuis zit. Kenji?”

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.