30 oktober, 2023

Naar blog
Observaties Serieuze stukken

Frans Timmermans, mag ik je handtekening?

Beste Frans Timmermans,

Met de deur in huis: ik ben fan van je.

En dat is een unicum, want ik ben nog nooit fan geweest van een oude, grijze man. Laat staan van een saaie politicus. Ik heb op dit moment vier andere idolen: Paul van Haver (Stromae), Alex Turner (leadzanger van de Arctic Monkeys), Thierry Henry (voetballer) en Dennis Bergkamp. En laten we eerlijk wezen Frans, jij past op het eerste oog echt totaal niet in dat rijtje.

Dus ik ging even bij mezelf te rade waarom ik dan in godsnaam fan van je ben en hoe je misschien toch in dit rijtje past. Ik denk dat ze gemeen hebben dat ze allemaal iets toevoegden aan de wereld, waar de wereld op dat moment naar hunkerde. Stromae bracht een hele nieuwe flow in de Franse rap- en popscene met zijn vooruitstrevende teksten en ingenieuze melodieën, en creëerde shows die hun creatieve weerga niet kennen. De Arctic Monkeys leverden een debuutalbum waardoor de wereld verliefd op ze werd en spelen al anderhalf decennium lang zalen en stadions plat. Henry en Bergkamp lieten honderdduizenden toeschouwers hun adem inhouden als ze de bal hadden. Thierry scoorde dertig goals in het seizoen bij een ongeslagen Arsenal en Bergkamp bracht het Nederlands elftal onder andere met een wereldgoal naar de halve finale van het wereldkampioenschap in ‘98. En jij? Jij hield je jarenlang bezig met betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen en het vechten voor een betere wereld op de lange termijn.

 

“Jack van Gelder zou jouw naam eigenlijk ook tien keer achter elkaar orgastisch moeten scanderen.”

 

Jack van Gelder zou jouw naam eigenlijk ook tien keer achter elkaar orgastisch moeten scanderen (en dan ga ik er gemakshalve maar van uit dat hij dat nog nooit gedaan heeft), want jij komt kathedralen bouwen in een wereld waar iedereen vooral bezig is met het opgooien van populistische pop-uptentjes. En kathedralenbouwers, dat is wat de politiek vandaag de dag hard nodig heeft. Want bij gebrek aan een langetermijnvisie ontstaan natuurlijk problemen op die lange termijn. Het vervelende aan problemen die over een langere periode ontstaan, is dat je ze meestal niet in één dag oplost. Daarvoor moet je bouwen.

En eigenlijk is het bijzaak dat jij dat gaat doen bij een partij die zich inzet voor een socialer en groener Nederland. De grootste crises in Nederland hebben namelijk niks te maken met politieke kleur of richting. Geen enkele partij had het debacle van Groningen gewild, geen enkele partij is blij dat de stikstofuitstoot ineens zo veel moet worden ingedamd, geen enkele partij had de toeslagenaffaire willen zien gebeuren en geen enkele partij is blij met het woning- of lerarentekort. Maar we hebben die problemen wel en een groot deel ervan had voorkomen kunnen worden als men nagedacht had over de lange termijn. En als er geen beslissingen werden genomen die toen mooi waren voor de bühne, maar in plaats daarvan stenen werden gelegd als fundament voor later. 

 

“Als een kathedralenbouwer in 2050 een kathedraal wil hebben, moet hij nu beginnen met bouwen.”

 

Politiek is niet hip. Politiek is niet snel. Zeker niet in een democratie waar iedereen een beetje mag meebeslissen. Daar gaan dingen langzaam. En waar dingen langzaam gaan is het nóg belangrijker dat dingen de goede kant op bewegen. “Als een kathedralenbouwer in 2050 een kathedraal wil hebben, moet hij nu beginnen met bouwen”, zoals je dat zo mooi zegt. Het werd eens tijd dat we politici waardeerden op basis van hun saaie langetermijndoelstellingen en hun visie en bereidheid om die doelstellingen te bereiken, in plaats van de manier waarop iemand zich afzet tegen acuut gezeik om zo snel te scoren.

Jij bent saai, inhoudelijk en je denkt na over allerlei langetermijnproblematiek.  Jij bent wat de politiek vandaag de dag nodig heeft. En juist daarom ben ik fan van je. Dus, lieve Frans: mag ik je handtekening?

Mag ook over 10 jaar.

Lieve groet,
Joep Klerx.

PS Succes met de verkiezingen!

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.