Zeventien keer op een rij het woordje ‘gefeliciteerd’, met een aantal keer een ‘proficiat’ van een oude rot en een ‘gefeliciteerddd 🎉🍻’ van de gekke Iris die origineel wil zijn, met een keer of vier ‘bedankt’, afgewisseld met ‘thanks’ er tussendoor. Nikszeggende, puur voor het oog van het kerkvolk bedoelde fictiefelicitaties in groepsapps. Het is de soa – met misselijkheid als belangrijkste symptoom – die ontstaan is vanuit onbevredigende seks tussen Facebookfelicitaties en online op te maken verjaardagskaarten van Greetz. Er was geen orgasme.
Stel je eens even voor. Het jaar is 2003, Snake floreert en de Nokia 1100 en MSN veroveren de wereld van de communicatie. Groepsapps zijn een ding van de toekomst. Goede vriend Herman is jarig. Wat doe je? Je zou bij hem langs kunnen gaan om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Of je zou hem kunnen bellen om hem een fijne dag te wensen. Je zou hem een kaartje of, als jij in een technologische bui bent, zou je hem een persoonlijke sms kunnen sturen. Je zou kunnen doen wat 14-jarige Hanneke deed die verliefd was op Herman. Zij veranderde haar naam op MSN in !!! GEFELICITEERD LOVE OF MY LIFE 💕 HERMAN 19 💕 !!! om vervolgens gedurende de dag een keer of 50 offline en online te gaan, zodat iedereen wist dat Herman jarig was en, veel belangrijker, zodat iedereen wist dat zij wist dat Herman jarig was.
Waar je nooit aan zou denken, is om zestien personen van een voetbalteam of vriendengroep waar Herman in zit op te trommelen of in een conference call bij elkaar te brengen, om vervolgens Herman te feliciteren met het bereiken van zijn 19e levensjaar en daarna weg te gaan en iedereen in complete verbazing achter te laten. Dat doe je niet, omdat die zestien weldenkende teamgenoten of vrienden je dan zouden vragen hoe je het in je hoofd haalde en waar dit op sloeg. Wat hebben zij in godsnaam te maken met jouw felicitatie richting Herman.
Dat wat Hanneke deed was eigenlijk nog hetgeen wat het dichtstbij de groepsappfelicitatie komt van vandaag de dag. Hanneke heeft inmiddels een verjaardagskalender in haar wc hangen met de verjaardagen van mensen die ze wil feliciteren. Ze belt die personen dan op of stuurt ze een persoonlijk berichtje. Zorgt voor authenticiteit. Hanneke heeft geleerd.
‘Gefeliciteerd’ komt van het Franse woord ‘féliciter’, wat staat voor ‘gelukkig maken’. ‘Van harte gefeliciteerd’ is letterlijk vertaald: ‘Congratulations from the heart’. Echt gemeend. Met liefde. Iemand vanuit het hart geluk toewensen op zijn verjaardag is een fijne geste.
Ik denk dat er weinig verder afstaat van de welgemeende felicitatie vanuit het hart, dan de felicitatie in de groepsapp. Dus, mijn suggestie: app iemand persoonlijk met een fijne boodschap. Bel iemand, zodat je die boodschap nog persoonlijker kunt uitspreken. Of, als je het echt bont wil maken, doe écht je best en stuur een kaartje of een cadeautje. Of doe niks, ook prima, maar laat de groepsapp met rust.
Plaats bericht
Nico Klerx
Mooi geschreven en zeker mee eens! Ik ga voor mezelf proberen ‘het beter te doen’ ! Groet Nico OP