28 juni, 2020

Naar blog
Actuele verhalen Serieuze stukken

Een brief aan Akwasi, Johan en John

Ik ben pro-Akwasi en pro-Johan. Kan dat?

De verdeeldheid lijkt compleet. Of je bent pro-Akwasi en anti-Johan, of je bent pro-Johan en anti-Akwasi. Ik heb het idee dat ik op een middenweg zit. Ik mag ze allebei. Soms. En soms ook niet. Is dat gek?

Lieve meneer Ansah. Ouwe strijder tegen onrecht. Mag ik Akwasi zeggen? Jij bent voor mij vooral de buitengewoon getalenteerde rapper die door zijn toespraak op de Dam wordt weggezet als zwartepietenschopper. Je leek niet te begrijpen dat voor vele Nederlanders die zwarte piet gewoon hun geschminkte zoon of dochter is. Irritant dat de media dan inderdaad één heftige uitspraak uitlichten, maar het was nou eenmaal op een zeer beladen moment. Als je jezelf dan verschuilt achter een uitleg dat je het vanuit jouw beroep als woordkunstenaar allemaal niet letterlijk bedoelde, maar een fictief personage in elkaar wilde trappen, dan vind ik eigenlijk niet dat je een menigte toe moet spreken. Maar ja, wie de fuck ben ik ook. Wat je sowieso moet blijven doen is rappen en dichten en hitten spitten en daarin de boodschap uitdragen die je uitdraagt. Iets waar je ontzettend ondergewaardeerd goed in bent. Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens een van jouw eerste concerten met Zwart Licht tijdens Bevrijdingsdag in 2009 enorm onder de indruk was van jouw vermogen en energie. Dat was fantastisch. Ik vind dat je stem op het gebied van BLM door de jaren heen te weinig gehoord is en je letterlijke stemgeluid is overigens ook erg baas. Verder vind ik je vaak sympathiek overkomen, soms onsympathiek en dom overkomen, soms weer erg sterk in je uit- en beeldspraak en soms boezem je me angst in. Ik ken jouw pijn niet, maar kan me alleen maar voorstellen dat het diep zit en je vanuit je hart en emotie spreekt. Ik hoop dat je je doel behaalt, dat gelijkheid prevaleert, dat zwarte piet snel een ander kleurtje krijgt en dat alle mensen die daar ontevreden over zijn hun zonen en dochters volgend jaar vrolijk in alle kleuren van de regenboog verven. Ik hoop dat Nederland er sneller voor klaar is dan het nu soms lijkt.

Lieve meneer Derksen. Ouwe mopperkont. Mag ik Johan zeggen? Wat ben je toch een schatje zeg. Je doet me denken aan die fictieve oudoom die altijd uitspraken deed die zo ontzettend racistisch waren, dat het vooral grappig was omdat hij zelf niet doorhad dat ze zo ontzettend racistisch waren. Die oudoom was er ook van overtuigd dat hij iemand van kleur nooit anders zou behandelen, maar hij kwam eigenlijk nooit in aanraking met iemand van kleur, dus wist hij het ook niet écht. En de belangrijkste vraag is de vraag waarom die oudoom (jij dus Johan) ineens dit debat zou moeten voeren. Het is helemaal niet logisch, aangezien jouw belevingswereld van Grolloo binnen de kalklijnen van het voetbal tot aan de studio strekt en terug. En met dat gegeven heb je nog best een open kijk op de wereld in vergelijking met die oudoom. Bovendien is jouw stugheid sinds jaar en dag jouw unique selling point, dus zou het ook vreemd zijn als je nu ineens zou buigen. Op zich sierde het je al dat je aangaf dat je het ‘prima zou vinden als zwarte piet paars zou worden als mensen daar zo’n aanstoot aan ondervonden’. Ik vind je heel soms erg sympathiek, soms erg dom overkomen, vaak overdreven in je uitlatingen en je hebt een verkleurde snor. Verder denk ik dat televisiekijkend Nederland helemaal nog niet klaar is om afscheid van je te nemen. Niet per se omdat je dingen wil houden zoals ze zijn, maar meer omdat Nederland graag schuilt achter het onbegrip dat jij ook ten tonele brengt. En omdat je het immers helemaal niet verkeerd bedoelt. Maar dan kan het nog wel pijn doen. En het feit dat je niet in een klein gezin dat beter weet, maar op de nationale televisie je scheve grappen maakt, maakt het allemaal wat onhandig.

Lieve Akwasi en Johan. Jullie verschillen zo veel van elkaar. Aan de ene kant een vooruitstrevende rapper, dichter, creatieve geest uit Amsterdam. En aan de andere kant een stugge, bruinende snor die over voetbal ouwehoert en slechte grappen maakt uit Grolloo. En toch hebben jullie ook heel veel gemeen – jullie zeiken over dingen die niet goed zijn, zijn soms dom in jullie uitspraken waar de (sociale) media dan verneukeratief mee aan de haal gaan en jullie zijn bij elkaar volgens mij de meest gehate goedzakken met harten van goud en de beste bedoelingen voor iedereen. Maar wat dus het ergste is, is dat de strijd helemaal niet tussen jullie wordt gestreden, maar door de media en keyboardhelden (zoals ik, toegegeven) die over jullie rug hun eigen idealen kracht bij zetten. Daar zou eens een einde aan moeten komen. Bijvoorbeeld door een goed gesprek tussen jullie twee voor het oog van Nederland. Ik noem maar een dwarsstraat.

Lieve meneer de Mol. Ouwe moneyman en mediamagnaat. Mag ik John zeggen? En mag ik je iets vragen John? Kun je het programma ’24 uur met’ van de VPRO kopen en Akwasi en Johan overhalen 24 uur met elkaar in een ruimte te verblijven? De comfort-zone die daarmee doorbroken zou worden en de toenadering tot elkaar die ongetwijfeld gevonden zou worden zou toch een heerlijk helder licht kunnen schijnen op de door de media en keyboardterroristen te zelden bewandelde, maar o zo belangrijke middenweg.

Hij wordt niet voor niks zo vaak ‘gulden’ genoemd, toch?

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.