26 oktober, 2020

Naar blog
Grappige stukken

De Buurtzeikpiramide

Ik fietste laatst op de stoep, toen een man tegen mij zei: ‘Hallo, da gibt’s eine Fahrradweg ja!?‘ vrij vertaald betekent dat: ‘Goedemiddag fijne meneer, je zou ook op het fietspad kunnen fietsen, het fietspad vind je daar!’

Nu ben ik geen notoire stoepfietser, maar je zult me ook niet zien afstappen als ik de laatste 40 meter naar mijn huis over de stoep moet fietsen. En daar kunnen de mensen in mijn buurt in München niet zo goed tegen. En ik vind het fantastisch.

Die ‘Hallo, da gibt’s eine Fahrradweg ja!?‘ is namelijk niet alleen een irritante Duitser die moeilijk doet omdat ik op de stoep fiets, het is ook een subtiele herinnering aan het feit dat mensen ‘op de stoep fietsen’ een daadwerkelijke irritatie vinden. En dat diegene zo kleinzielig is geworden dat hij het nodig vindt om er iets van te zeggen – of soms zelfs breed op de stoep te gaan lopen om de weg te versperren, zodat de stoepfietser in kwestie genoodzaakt is om te remmen en af te stappen – dat geeft aan dat diegene niks ergers heeft om over te zeiken.

Zeiken gaat volgens mij namelijk ook via een soort piramide van Maslow. Met onderaan dingen waarover je écht met recht kunt zeiken (zoals drive-by shootings en racistisch geweld) en bovenaan problemen waar je pas over zeikt als je graag wil zeiken en verder niks meer te zeiken hebt (zoals hondendrollen en op de stoep fietsen). Hieronder vind je het in een handig een overzicht; De Buurtzeikpiramide.

Zo zorgen de dingen onderaan in de piramide ervoor dat je minder snel zeikt over de dingen bovenaan in de piramide. Als jij namelijk de kans loopt om vermoord of overvallen te worden zodra je je huis verlaat, dan zal toch geen enkele haar op je hoofd eraan denken om tegen een stoepfietser te zeggen dat er toch niet voor niets een fietspad is.

Dus als nu iemand vraagt waar ik nou he-le-maal mee bezig denk te zijn als ik weer eens op de stoep fiets, dan antwoord ik met: ‘Aahh, du hast volledig gelijk man hey! Ik stap al af van meine Fahrrad. Bedankt! Schone dag nog!’ en loop ik glimlachend verder.

Want dan bedenk ik me, als deze zeikert van een buurtbewoner de ruimte in zijn zeikschema vindt om te zeiken over iets uit de absolute top van de Buurtzeikpiramide, het feit dat ik op de stoep fiets, dan moet het wel een fantastische buurt zijn waarin ik woon.

Hoe scoort jouw buurt in de Buurtzeikpiramide?

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.