8 februari, 2024

Naar blog

De guillotine voor dagdagelijks

Sorry, maar het moet me van het hart. En ik excuseer me, omdat ik weet dat veel van jullie het heel weinig boeit, maar ik vind dus dat het woord dagdagelijks de guillotine moet krijgen. En eigenlijk alle gebruikers van het woord erbij, al wil ik die nog best de kans geven om gewoon te stoppen met het gebruik ervan. De guillotine dus, omdat er dan de kop af gaat en gewoon het woord dagelijks overblijft. Omdat ‘dagelijks’ precies al zegt wat er met dagdagelijks ook gesuggereerd wordt, namelijk: iedere dag voorkomend: “ons dagelijks brood”. iedere dag; “hij leest dagelijks de krant”.

Waarom iemand ooit begonnen is met het gebruik van dagdagelijks? Waarom ‘dagelijks’ niet goed genoeg was? Dat vraag ik me ook af. Wellicht omdat hetgeen diegene dagelijks deed zo kut was, dat hij de nadruk nog even extra wilde leggen op de frequentie waarin hij het deed?

‘Ja ik sta dan tot net onder mijn knieën in de stront en moet met een zeefje het wc-papier eruit vissen om zo die mensen te helpen. Dat is wat ik dagdagelijks doe.’

Weet ik veel hoe het begonnen is, maar laten we er vooral mee ophouden.

Of ja, wat mij betreft kunnen we twee kanten op.

Óf we stoppen nu met het gebruiken van dagdagelijks. Dan zeggen we met z’n allen: ‘dag dagdagelijks’. Nogmaals, dit heeft mijn voorkeur.

Óf we gaan ermee door, maar dan gaan we er ook echt voor en gaan we voortaan ook weekwekelijks, maandmaandelijks en jaarjaarlijks gebruiken.

Laat maar weten.

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.