8 november, 2022

Naar blog
Actuele verhalen Observaties

Asielbeleid van een restaurant

Een goed restaurant weet dat er piek- en daluren zijn. Tussen 6 en 9 is het druk. Om die drukte aan te kunnen zorgt dat goede restaurant ervoor dat het personeel weet wat ze moet doen, dat alle producten zijn ingekocht, dat alle gerechten zo ver mogelijk voorbereid zijn, dat de wc’s, het servies en bestek allemaal schoon is en dat, bijvoorbeeld, de elektriciteitsrekening betaald is. En dan nog kan het weleens gebeuren dat er een paar gasten wat langer moeten wachten dan gebruikelijk is, omdat er altijd onvoorziene dingen kunnen gebeuren.

Als je kijkt naar de decennia waarover asielzoekersstromen zijn verspreid, dan kun je die vergelijken met de piek- en daluren van een restaurant. Toegegeven, het is niet met zekerheid te zeggen dat precies tussen jaar 6 en 9 de asielzoekersstromen zullen pieken, maar dat er een piek gaat komen, is net zo zeker als de zekerheid dat er ellende op de wereld bestaat. Dus wat stond de staat te doen? Zorgen dat het asielzoekersrestaurant voorbereid is op een piek.

Wat deed de staat? Na het piekmoment in 2015 en -16, meteen afschalen alsof er geen piek meer gaat komen. Als we in de vergelijking blijven met het restaurant, dan ontstaat er een probleem omdat het personeel na de piek van de dag ervoor ontslagen is, een deel van het restaurant verhuurd is en de wc’s niet schoongemaakt zijn. Als je in het restaurant zat te eten, waar mensen om je heen heel lang moesten wachten en de plee goor was, dan zou je niet zeggen: “Die mensen moeten niet meer komen, want ik kan niet goed eten of schijten”, maar dan zou je zeggen “Jezus, wat is het hier slecht geregeld zeg, ik kom hier nooit meer.”

Dat slechte restaurant is ons land en de restauranteigenaren zijn onze regering, met Rutte als de welbespraakte gastheer die iedereen zijn excuses aanbiedt voor slecht beleid en de beloftes dat er snel oplossingen komen. Het minder snel binnenlaten van mensen die buiten staan te verhongeren kan een onderdeel zijn van die oplossing. De grenzen sluiten gaat helaas voor de VVD niet, aangezien dat niet binnen de huidige afspraken van de Europese Unie past. Dan maar een stop op het nareizen van familieleden. Want hey, wat moet een gevluchte man nu met zijn vrouw en kinderen; we moeten immers allemaal een bijdrage leveren in de oplossing voor deze beleidscrisis.

Noem het toevallig, al denk ik dat toeval niet bestaat, maar het blijkt keer op keer dat Rutte niet in staat is om menselijk te handelen als het over mensen gaat. Hij wist zich tot deze crisis toe al onder 6 aardige schandalen uit te praten, waar hij eindverantwoordelijke voor was. Maar hij gooit liever andere mensen voor de bus. Ook als het om dit onmenselijke crisis onderwerp gaat (Rutte wil niet over crisis praten, want dan kan, in zijn eigen woorden, crisisinflatie ontstaan – zelfs aan crisissen weet hij een economische term te koppelen), dan zal hij zich er wel weer onder uit weten te lullen, indien nodig met een medebewindspersoon voor de bus als gevolg.

En terwijl de beste man en zijn bewind zich bezigt met het verontschuldigen en noodoplossen van een door zijn bestuur veroorzaakt probleem, vraag ik me af welke andere crisis, schandaal, probleem of zoals hij het zelf liever zegt ‘onderwerp’ in wording zich op dit moment in zijn blinde vlek ligt te beschimmelen.

Als ik Restaurant Nederland op Tripadvisor kon beoordelen, dan zou ik vooral schrijven dat ik het gek vind dat die gast die een hele hoop mensen die recht hadden op toeslagen te veel liet betalen, diezelfde gast die de rijke gasten probeerde minder te laten betalen dan ze voorheen moesten en diezelfde gast die mensen buiten lekker liet creperen, omdat hij het zelf niet goed geregeld had, dat die er na al die tijd nog steeds werkt.

Een reactie van de eigenaar zou dan waarschijnlijk zijn: “De cijfers waren verder zo goed.”

Of: “Een groot deel van de gasten is gewoon erg blij met zijn vertrouwde gezicht en zien daardoor niet iemand die het beter kan.”

Of de persoonlijke favoriet: “We hebben hem erop aangesproken, maar hij kan het zich allemaal niet actief herinneren.”

Ofzo.

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.