13 december, 2022

Naar blog
Actuele verhalen Observaties

Argentijnse Messi(as) uit de tent gelokt door Hollandse nuchterheid

Dat voetbal in sommige landen bij mensen naar het hoofd stijgt, is weer eens gebleken na de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië. Vooral bij die kleine Messi(as). De man waarvoor de meeste Argentijnen hun kind zouden afstaan in ruil voor een aanraking. Het is ook niet zo gek. Als iedereen je op handen draagt, als iedereen je verafgoodt, als iedereen je ziet als de brenger van licht in het geloof dat voetbal heet, dan is het natuurlijk moeilijk als één nuchtere Nederlander daar niet helemaal in meegaat. Louis van Gaal zou, als hij Argentijn was en voor Argentinië deed wat hij voor Nederland deed, in Argentinië vergeleken worden met God, dunkt me. Maar in Nederland niet. In Nederland is het gewoon een fantastische trainer met geniale ingevingen. Als ik schat dat 0,5% van de toeschouwende Nederlanders die vrijdag tijdens het debacle in aanstonds blij was op het moment dat Wout Weghorst aan de zijlijn verscheen om in te vallen, dan is dat een hoge schatting denk ik – en dan heb ik alle familie, vrienden en bekenden van Wout daarin meegerekend. Maar Louis deed het, want Louis had er vertrouwen in.

En Wout leverde. Wout scoorde twee keer en maakte er 2-2 van.

Na de wedstrijd was Lionel boos op Louis en ik vroeg me oprecht af wat Louis nou écht fout had gedaan, dus ik vroeg het een Venezolaanse vriend die ik ken uit München, omdat die topografisch en taalkundig gezien wat dichter bij het vuur zit. Wat bleek, het ging vooral om de volgende uitspraak van Louis: “Messi is aanvallend super gevaarlijk en creatief, maar Argentinië speelt verdedigend eigenlijk met een man minder.” Toen vroeg ik me af waarom de grote Lionel Messi hier zo’n groot punt van maakte, maar dat werd me al vrij snel duidelijk. Als het voetstuk waar je op staat veel groter is dan jijzelf, dan val je heel hard als iemand je ineens niet op dat voetstuk plaatst en zelfs een tekortkoming van je benoemt. In Argentinië peinzen ze er niet over om een tekortkoming van de Messi(as) himself te benoemen. Nuchtere Louis draait daar zijn hand niet voor om.

Helaas verloren we de strafschoppenreeks.

En Wout? Die werd uiteindelijk de schlemiel, afgetekend als een hond door de woorden van een kleine man op een heel groot voetstuk. De wereld, die in iets grotere getalen Spaans spreekt dan Nederlands, zullen de woorden van de Spaans sprekende Messi(as) eerder geloven dan Wout uit Borne. Wout had het verdiend om de held van de avond te zijn. Ik vond het al jammer dat Nederland verloor vanwege het feit dat we niet naar de halve finales gingen, maar na een paar dagen bezinken, vind ik het eigenlijk nog jammerder dat het niet Wout zijn avond werd. Dat die verdomd mooie vrije trap in de laatste minuut van de extra tijd niet alle krantenkoppen haalde, maar dat het de Messi(as) was, die Wout en Louis uitschold, die iedere voorpagina haalde. Dat vind ik echt eeuwig zonde.

En mijn afgunst jegens Messi heeft inmiddels zijn piek bereikt, dus vamos Luka Modrić dan maar. Die doet gelukkig niet aan voetstukken. EDIT: Ziyech of Giroud?

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.

Marian Mahieu Stokwielder

Mooi stuk Joep!