Laatst zag ik bij Arjen Lubach een item over fastfood waarin vooral de stelling werd genomen dat het toch eigenlijk best gek is dat fastfoodverkopers zo’n vrije hand hebben in reclameland. Fastfood is overal. Op tv, op social media, op de hoek van de straat. Overal + makkelijk + fast + ongezond = onhandig voor de volksgezondheid.
Laatst interviewde ik de oprichter van Healthy Fridge. Dat is een ondernemer die het zijn levensmissie heeft gemaakt om gezond eten snel en gemakkelijk beschikbaar te maken op de plekken waar nu vooral fastfood de klok slaat. Dat is een uitdaging. Gezond eten moet vaak vers zijn en dat is vaak een stuk kostbaarder dan fastfood. Eten met veel vet, veel zout en/of veel suiker spreekt daarnaast ook een deel van ons brein aan wat het erg moeilijk maakt om je tegen te verzetten. Oftewel, al snel werd me duidelijk dat gezond eten eigenlijk 3-0 achterstaat in de strijd om de keuze van de langslopende consument.
Er is een bepaalde periode in mijn leven geweest dat ik vaak McDonalds at. Destijds soms wel twee keer per week. Niet per se als avondeten, maar dat is het mooie met fastfood: je vreet het wanneer je honger hebt, of dat nu ’s middags, ’s avonds of ’s nachts na het stappen is: het kan altijd. Een McDonalds is druk van opening tot sluitingstijd. De reden dat ik in die periode van mijn leven veel McDonalds at, was omdat ik er 100 meter vandaan woonde. Het was er. Snel, gemakkelijk en dichtbij. Niet meer en niet minder.
In de buurt waar ik nu woon is een nieuwe McDonalds geopend. Gelukkig is deze op minimaal een kilometer afstand, waardoor ik er vrijwel nooit kom. Eerst dacht ik: wat een goede plek, midden in een nieuwbouwwijk. Toen bedacht ik me, wat een geniale plek: het is op 200 meter afstand van twee hogescholen en twee mbo-scholen. Het gevaar van McDonalds zit ‘m niet in het feit dat ze onze avondmaaltijden volledig overnemen, het gaat erom dat het altijd kan. Tussendoor en snel. En oh ja: behalve veel vet en zout, zit er in de maaltijd van McDonalds verder erg weinig voedingsstoffen. Er zijn tegenwoordig steeds meer kinderen te dik én ondervoed. Een interessante combinatie.
“Dat zouden ze best twee keer per maand mogen,” antwoordde de directeur van McDonalds toen haar gevraagd werd hoe vaak haar kinderen bij de McDonalds mochten eten. Speciaal voor die kinderen leggen we dan een ballenbak aan, moeten ze bij de marketingmachine van McDonalds vroeger al gedacht hebben. In de nieuwe vorm is vooral de locatie van kracht. Dicht bij scholen is er een goed voorbeeld van. Langs snelwegen ook. Met een McDrive: hebben we al weleens daadwerkelijk stilgestaan bij wat dat precies is? Met je auto langs een loket waar je binnen een minuut of 10 een bak vet voedsel in je auto krijgt, wat je dan in je auto op kunt eten. Muziekje aan. Gratis vette versnellingspook.
Intussen had in 2022 iets meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. 30% van die 50% van de volwassenen had ernstig overgewicht (obesitas). In Amerika, een land dat met sommige problemen soms lijkt voor te lopen op ons kikkerlandje, is het een stuk erger gesteld. Daar is zo’n 70% te zwaar en heeft de helft daarvan obesitas. Het feit dat wij graag fietsen is, samen met het feit dat het in Amerika nóg moeilijker is om gezond te eten en fastfood écht overal is, zijn twee belangrijke verschillen denk ik.
Moet de overheid hier iets mee of niet? In de praktijk blijkt, zeker in het geval van voeding, dat de overheid een bijdrage kan leveren in het duwen van de mensen in de juiste richting. Er is zelfs een woord voor: nudging. Nudging is een motivatietechniek waarbij het gedrag van mensen op een voorspelbare manier wordt beïnvloed, door hen onbewust en ongedwongen te stimuleren tot het maken van een bepaalde keuze. Heb je dan geen suggesties Joep? Hoor ik je denken. Zeker wel; hier een aantal!
Suggestie 1: Vervang de McDrive door de McBike!
Een belangrijk verschil tussen de Amerikanen en ons is het gebruik van de fiets. Vanaf nu is de McDrive verboden, tenzij hij met de fiets bezocht wordt. Meteen die pondjes die je eraan eet ook weer eraf fietsen. (e-bikes verboden, niet valsspelen jongens).
Suggestie 2: Egaliseer het speelveld tussen gezond en ongezond.
Oftewel, deel subsidies uit aan initiatieven als Healthy Fridge. Deze initiatieven gaan direct de strijd aan met fastfood. Door de beschikbaarheid van gezond, vers en lekker eten te stimuleren op plekken waar de fastfoodketens nu prevaleren, wordt de keuze voor gezond net zo makkelijk als ongezond.
Suggestie 3: Verplicht de gewetensvraag bij fastfoodketens
Stel de vraag aan bezoekers of ze weten hoeveel kilometer ze zouden moeten rennen om de calorieën te verbranden die ze met een big tasty naar binnen gaan werken.
Suggestie 4: Verbied ongezond snel eten
Dus verbied fastfood. Maar dan bedoel ik geen verbod op McDonalds, maar gewoon een minimale besteltijd voor ongezond eten. Oftewel: óf je voldoet aan gezondheidseisen, óf het moet minimaal 25 minuten duren voordat je een bestelling mag uitleveren. Je mag best even moeten wachten op zo’n ongezond maaltje.
Heb jij nog suggesties? Laat het vooral weten. 😊
Plaats bericht