26 januari, 2021

Naar blog
Actuele verhalen Observaties

Petertje

Goe’navund.

 

Petertje zat gisteren bij Jinek. Petertje wil het tegengeluid geven. Petertje stond 10 jaar geleden nog met zijn voeten in het bluswater tijdens andere rellen, dus ‘hij weet wel waar hij over praat hoor, meneer de burgemeester’. Petertje wilde weten van de burgervader van Eindhoven of hij een relschopper gesproken had, want dan had hij aan die molotov-gooiende en vernielzuchtige maniak kunnen vragen wat hem bewoog om de stad in te trekken en te plunderen. De politiek laat het afweten volgens Petertje. De politiek heeft geen idee wat er speelt bij het volk volgens Petertje. De relschoppers voelen zich ‘beknot’ en ‘niet gehoord’ volgens Petertje. Aan de toon van Petertje te horen, voelt Petertje zich vooral niet gehoord.

Petertje gaf aan dat dit maar het radicale topje van de veel grotere ontevreden ijsberg was. Petertje suggereert hiermee dat een groot deel van Nederland onderdeel is van de ijsberg waarvan het topje auto’s in brand steekt. Petertje gaf aan dat de politici vorig jaar mensen hebben uitgemaakt voor ‘asocialen’, omdat ze een strandwandeling op een vol strand maakten, ‘ook zoiets belachelijks van de politiek’, volgens Petertje. Petertje insinueerde ermee dat de rellen de schuld van de politiek waren. Petertje vond dat de politiek bij zichzelf te rade moest gaan. Petertje mist zelfreflectie bij de overheid. Petertje voelt zich vertegenwoordiger van het volk. Petertje is geen volksvertegenwoordiger.

Petertje mist zelfreflectie bij de politiek en zijn instanties. Maar Petertje zou zelf ook eens aan zelfreflectie moeten doen. Want Petertje spreekt niet voor Nederland als hij de relschoppers zegt te begrijpen, maar vooral voor zichzelf. Want Petertje zou voor zichzelf moeten spreken als hij de begrijpende toon aanslaat voor de relschoppers. Want als je goed luistert, hoor je dat hij tegen de overheid is gekeerd vanwege zijn eigen opgekropte woede, wat waarschijnlijk voortkomt uit feiten als het langzame vaccineren, de coronamaatregelen die niet stroken met zijn gedachten en dat zijn gegevens door de GGD (een overheidsinstantie) op straat liggen. Kijk eens even naar jezelf Petertje, in plaats van dat je voor heel Nederland spreekt en slechts wijst naar de fouten van de politiek.

Laat ik nu zelf het goede voorbeeld geven qua zelfreflectie. Ik denk namelijk niet dat ik het ontzettend oneens ben met alle standpunten van Petertje. Petertje heeft op sommige gebieden, vooral op de beveiliging van de persoonsgegevens bij de GGD, eigenlijk best een goed punt. Ik denk dus, als ik echt even bij mezelf te rade ga, dat mijn afkeer jegens Petertje niet per se door zijn argumenten komt, maar dat het vooral komt door de vorm van zijn hoofd, de manier waarop er geluid uit zijn bek komt en het feit dat die ‘R.’ bij hem om welke reden dan ook expliciet vernoemd moet worden, dat ik altijd een klein beetje moet overgeven als ik hem op tv zie.

Het geeft toch best wat rust, die zelfreflectie. Zou je ook eens moeten doen Peter de Vries!

Plaats bericht

Your comment will be revised by the site if needed.